Pazarlar Yöresel Gıdalar Çalıştayı
Pazarlar'da Yöresel Gıdalar Çalıştayı Gerçekleşti
Kütahya'nın Pazarlar ilçesinde, "Pazarlar Yöresel Gıdalar" çalıştayı geniş katılımla düzenlendi. Pazarlar Meslek Yüksekokulu Konferans Salonu'nda gerçekleşen etkinlikte, yöreye özgü gıdalar tanıtıldı ve ikram olarak ziyaretçilere sunuldu. Standlarda Vişneli Glutensiz Tarhana, Cevizli Kekikli Glutensiz Ekmek, Pazarlar Ekmeği, Haşhaşlı Pide, Vişne Reçeli, Vişne Kompostosu, Hamursuz, Meyve Kuruları (Kak) ve Pazarlar Turşusu gibi ürünler büyük ilgi gördü.
Çalıştayın açılışına Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, Pazarlar Kaymakamı Hüseyin Safa Erdem, Pazarlar Belediye Başkanı Bilal Demirci, Kütahya Folklor Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ayşenur Sır Dündar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Katılımcılar, yöresel ürünlerin tanıtıldığı standları gezdikten sonra, "Pazarlar Yöresel Gıdalar" adlı panelde bir araya geldiler.
Panelin açılış konuşmasını Doç. Dr. Erdal Aday gerçekleştirdi. Ardından, Prof. Dr. Ayşenur Sır Dündar yöresel kültür ve mutfak üzerine konuşmalar yaptı. Belediye Başkanı Bilal Demirci ve Kaymakam Hüseyin Safa Erdem de panelde yer alarak, Pazarlar'ın gastronomi potansiyeline vurgu yaptılar. Çalıştayın akademik kısmında, Öğretim Görevlisi Barış Burak Albayrak "Pazarlar'da Gıda Teknolojisi ve Aşçılık", Öğretim Görevlisi Hilal Kılmanoğlu "Kütahya’ya Özgü Endemik Meyve Türleri", Öğretim Görevlisi Yıldız Ünlü Duman ise "Pazarlar Mutfak Kültürü" üzerine sunumlar yaptı.
Çalıştayda ayrıca, Kütahya Ticaret Borsası Başkanı Necati Gültekin "Kütahya’da Üretilen Ürünlerin Coğrafi İşaret Süreci" ile ilgili konuşmalarını gerçekleştirirken, son olarak, Kütahya tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nden araştırmacı Ali Osman Gürcan "Pazarlar Kirazının Tarihçesi" ile ilgili detaylı sunumunu katılımcılar ile paylaştı.
Çalıştay, sonrasında Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak araştırmacılara teşekkür belgelerini ileterek panelin Pazarlar’ın zengin mutfak kültürünün tanıtılmasına ve yerel gıdaların gastronomi potansiyelinin ortaya çıkarılmasına büyük katkı sağladığını iletti.