Gıda Teknolojisi

Program Başkanı: 

Hilal Kılmanoğlu

Öğr. Gör.

Öğretim görevlisi/ Gıda İşleme Bölüm başkanı

Pazarlar Meslek Yüksekokulu
Gıda Teknolojisi
0 (274) 443 (6330)
hilal.kilmanoglu@dpu.edu.tr

Öğretim Elemanları: 

Hilal Kılmanoğlu

Öğr. Gör.

Öğretim görevlisi/ Gıda İşleme Bölüm başkanı

Pazarlar Meslek Yüksekokulu
Gıda Teknolojisi
0 (274) 443 (6330)
hilal.kilmanoglu@dpu.edu.tr

Barış Burak Albayrak

Öğr. Gör.

Öğretim Görevlisi

Pazarlar Meslek Yüksekokulu
Gıda Teknolojisi
0 (274) 443 (6333)
baris.albayrak@dpu.edu.tr
Çalışma Alanları: İnstant Gıdalar, Ekstrüzyonla Pişirme, İnfrared Enerji ile Gıda İşleme, Hububat Teknolojisi

Meryem Akbaş

Öğr. Gör.

Müdür Yardımcısı

Pazarlar Meslek Yüksekokulu
Gıda Teknolojisi
0 (274) 443 (6303)
meryem.akbas@dpu.edu.tr

Program Tanıtımı

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Pazarlar Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Programı, hammaddelerin üretime kabulünden başlayarak tüketici tarafından kullanımına kadar uzanan zincir içinde, çeşitli konularda gıda teknikeri olarak görev alacak, donanımlı mezunlar yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Gıda teknikerleri, gıda maddelerinin sağlık koşullarına uygun olarak üretilmesi, ambalajlanması, depolanması ve tüketiciye ulaştırılmasını sağlayan, kimyasal ve biyolojik analizler yapan ve yorumlayan meslek elemanlarıdır.

Program Çıktıları

Gıda Teknolojisi Ön-lisans Programını başarıyla tamamlayan öğrenciler aşağıdaki bilgi, beceri ve yetkinliklere sahip olacaklardır:

  • Gıda teknolojilerini bilme ve uygulayabilme, güvenli gıda üretimini sağlayabilme
  • Genel kimya ve mikrobiyoloji laboratuar bilgisine ve deneyimine sahip olabilme
  • Güncel mesleki yayınları ve olayları Türkçe ve İngilizce olarak bilişim sistemlerini de kullanarak takip edebilmek ve çözüm aramak.
  • Gıdaların fiziksel, kimyasal ve besleyici özelliklerini bilme ve bunların gıda kalitesi ve insan sağlığı üzerindeki etkilerini yorumlayabilme
  • Gıda kalite kontrol tekniklerini bilme ve kontrol sonuçlarını gıda mevzuatı açısından değerlendirebilme
  • Mesleği ile ilgili çağdaş teknik ve hesaplama araçlarını kullanabilme
  • Mesleki etik bilincine sahip olabilme
  • Bireysel ve ekip halinde çalışabilme
  • Kalite konularında bilinç sahibi olabilme
  • Fikirlerini sözlü ve yazılı olarak ifade edebilecek en az bir yabancı dil bilgisine sahip olabilme
  • Bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanabilme
  • Hayat boyu öğrenmenin önemini benimseyerek mesleği ile ilgili gelişmeleri takip edebilme

Eğitim ve Öğretim Yöntemleri

Programda eğitim ve öğretim; teorik dersler, laboratuvar çalışmaları ve endüstriye dayalı eğitim şeklinde sürdürülmektedir. Öğrencilerimiz ‘Endüstriye Dayalı Eğitim’ dersi kapsamında 2. ve 4. yarıyılın sonunda gıda işletmelerinde tam zamanlı çalışarak mesleğe ilk adımı atmış olurlar.

Dikey Geçiş Olanakları

Gıda Teknolojisi programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları takdirde “Beslenme ve Diyetetik”, “Gıda Mühendisliği”, “Biyokimya”, “Kimya” ve “Ziraat Mühendisliği” lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.

İş Olanakları

Mezunlarımız, gıda sanayii ile ilgili kamu ve özel sektör kuruluşlarında gıda teknikeri olarak çalışabilirler. Mezunlarımızın görev alabilecekleri kuruluşlardan bazıları şunlardır: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Hıfzısıhha Enstitüsü, Belediyeler, İl Sağlık Müdürlükleri, su ürünleri ile sebze ve meyve ürünlerinin işlendiği ve depolandığı işletmeler, içme, kullanma, sanayi sularının, et, süt ürünleri, şekerli ve unlu gıda ürünlerinin üretildiği işletmelerin kalite kontrol merkezleri, çevre koruma laboratuvarları ve ilaç işletmeleri.

Faydalı Linkler

Gıda ile ilgili dergiler:

Dünya Gıda Dergisi (http://www.dunyagida.com.tr/)
Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi (http://ejft.teknolojikarastirmalar.com)
Gıda Hattı (http://www.gidahatti.com)

Resmi ve Kurumsal siteler

T.C. Sağlık Bakanlığı (http://www.saglik.gov.tr)
Türk Standartları Enstitüsü (http://www.tse.gov.tr)
T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı (http://www.tarim.gov.tr/TarimPortal.html)
Atatürk Orman Çiftliği (http://www.aoc.gov.tr)
Et ve Balık Kurumu (http://ebk.gov.tr)
Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (http://www.caykur.gov.tr/)
T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı (http://www.sanayi.gov.tr)
T.C. Tütün, Tütün Mamülleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu (http://www.tapdk.gov.tr)
Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü (http://www.gkgm.gov.tr/)
Avrupa Birliği Genel Sekreterliği (http://www.abgs.gov.tr)
Türk Akreditasyon Kurumu (http://www.turkak.org.tr)
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (http://www.tubitak.gov.tr/)
Gıda Mühendisleri Odası (www.gidamo.org.tr)
TÜBİTAK (www.tubitak.gov.tr)
Türk Standartları Enstitüsü (www.tse.org.tr)
Türkiye Kalite Derneği (KalDer) (www.kalder.org.tr)

Sivil toplum kuruluşları:

Gıda Güvenliği Derneği http://www.ggd.org.tr/
Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (http://www.gdf.org.tr/)
Gıda Teknolojisi Derneği (http://www.gidadernegi.org/)
Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (http://www.setbir.org.tr/)
Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçılar Birliği (http://www.besd-bir.org/)
Ambalaj Sanayicileri Derneği (http://www.ambalaj.org.tr)
Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği (http://www.bysd.org)
Gıda Katkı ve Yardımcı Madde Sanayicileri Derneği (http://www.gidakat.org.tr)
Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (http://www.meyed.org.tr)
Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (http://www.mumsad.org.tr)
Nişasta ve Glikoz Üreticileri Derneği (http://www.nigud.com)
Pirinç Değirmencileri Derneği (http://www.pdd.org.tr)
Şekerli Mamül Sanayicileri Derneği (http://www.semad.org)
Tarım Ürünleri Hububat İşleme ve Paketleme Sanayicileri Derneği (http://www.pakder.org.tr)
Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği (http://www.makarna.org.tr)
Un Sanayicileri Derneği (http://www.usd.org.tr)
Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği (http://www.dsymb.org.tr)
Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (http://www.yum-bir.org)
Türkiye Yem Sanayicileri Birliği (http://www.turkiyeyembir.org.tr)
Organik Ürün Üreticileri ve Sanayicileri Derneği (http://www.orguder.org.tr/)
Ambalajlı süt ve süt ürünleri sanayicileri derneği (http://www.asuder.org.tr/)

Uluslararası Kurumlar:

AOAC (Association of Official Analytical Chemists) http://www.aoac.org/
AOCS (American Oil Chemist Society) http://www.aocs.org/
APHA (American Public Health Association) http://www.apha.org/
EFQM (European Foundation For Quality Management) http://www.efqm.org/
EOQ – European Organization for Quality http://www.eoq.org/
FAO (Food and Agricultural Organization) http://www.fao.org/
ILAC – International Laboratory Accreditation Cooperation http://www.ilac.org/
ISO (International Organization for Standardization) http://www.iso.ch/
Codex Alimentarius (http://www.codexalimentarius.net)
FAO- Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (http://www.fao.org)
WHO- Dünya Sağlık Örgütü (http://www.who.int)
UNICEF (http://www.unicef.org)
WTO- Dünya Ticaret Örgütü (http://www.wto.org/)
FAO- BM Gıda ve Tarım Örgütü / Türkiye (http://www.un.org.tr/unic_tur/turkey_fao_tr.htm)
IFT- İnstitute of Food Technologists (http://www.ift.org/cms/)
IFT Gıda Mühendisliği Dairesi (http://www.ift.org/divisions/food_eng/)
ABD Gıda ve İlaç Kurumu (http://www.fda.gov)
ABD Tarım Bakanlığı (http://www.usda.gov)
Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (http://www.efsa.eu.int)
Confederation of the Food and Drink Industries of the EU (http://www.ciaa.be)
International Food Policy Research Institute (http://www.ifpri.org)
Gıda Güvenliği ve Uygulamalı Beslenme Merkezi (http://vm.cfsan.fda.gov)
Uluslararası Gıda Mühendisliği Dergisi (http://www.bepress.com/ijf

GIDA TEKNOLOJİSİ BÖLÜM LABORATUVARI

Son Güncelleme Tarihi: 16 Aralık 2022, Cuma