Aşçılık

Program Başkanı: 

Emin Akarçay

Öğr. Gör.

Öğretim Görevlisi

Pazarlar Meslek Yüksekokulu
Gıda Teknolojisi
0 (274) 443 (6304)
emin.akarcay@dpu.edu.tr

Öğretim Elemanları: 

Yıldız Ünlü

Öğr. Gör.

Öğretim Görevlisi

Pazarlar Meslek Yüksekokulu
Aşçılık
0 (274) 443 (6361)
yildiz.unlu@dpu.edu.tr
Çalışma Alanları: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Aşçılık

Program Hakkında

Pazarlar Meslek Yüksekokulu, 2024-2025 Eğitim Öğretim yılında Otel,Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü Aşçılık programı normal öğretim olarak 30 kontenjanla ilk defa bu yıl öğrenci alımına başlamıştır. Programda ders kitaplarıyla öğretilen bilgileri desteklemek ve pekiştirmek için en az 20 iş gününü içeren staj zorunludur. Bölümden mezun olan öğrenciler, "Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik" hükümleri uyarınca örgün veya Uzaktan Eğitim Sistemi  ile öğrenim yapan programlara dikey geçiş yapma olanağına sahiptir.

Dili                           : Türkçe

Öğrenim Düzeyi     : Ön Lisans

Süresi                     : 2 yıl

Azami Süresi         : 4 yıl

Kontenjanı             : 30

Mezuniyet Ünvanı : Aşçı

Kabul Puan Türü   : TYT

 

Program Çıktıları

1)Aşçılık alanında güncel bilgileri, içeren ders kitapları, uygulama araç-gereçleri ve diğer kaynaklarla desteklenen ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilmek,

2)Türk ve dünya mutfaklarından yemekler hazırlama, gereksinimleri karşılayacak biçimde bir süreci yönetebilme

3)Aşçılık alanında gerek duyulan sanatsal bilgi ve becerileri profesyonel bir şekilde uygulayabilmek

4)Yiyecek ve içecek üretimi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel

iş pratiğinde; her birimde sorumluluk alarak en iyi uygulamaları gerçekleştirebilmek

5)Yiyecek içecek işletmelerinde gerçekleştirilen pasta, çikolata, ekmek, tatlı, yemek vb. mutfak ürünlerinin uluslararası tekniklere uygun bir biçimde üretimini gerçekleştirip süsleme tekniklerini uygular.

6)Beslenme ilkeleri, gıda bilimi ve gıda muhafaza teknikleri hakkında bilgi sahibi olur ve alanında uygular.

7)Yiyecek ve içecek üretimi alanında menü planlaması yapar, uygular

8)Yiyecek ve içecek üretimi ve sunumunu ilgilendiren görsel, lezzet ve besinsel öğeleri ile ilgili

değerlendirme yapabilmek

9)Aşçılığın kültür ve toplum üzerindeki etkilerini bilmek ve buna ilişkin değerlendirmeler yapabilmek

10)Görsel düşünme becerilerine sahip olmak ve görsel kavramları etkili bir şekilde aktarabilmek

11)Aşçılık alanında uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve grup üyesi olarak sorumluluk alabilmek

12)Aşçılık alanına ilişkin projeleri başlatabilmek, sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlayabilme ve yönetebilme, ve ekibine liderlik edebilmek

13)Aşçılık alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilmek, öğrenme gereksinimlerini belirleyebilmek ve öğrenmesini yönlendirebilmek

14)Aşçılık ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirebilmek; düşüncelerini ve sorunlara

ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak etkili bir şekilde aktarabilmek

15)Kriz yönetme ve temel ilk yardım yöntemlerini uygulayabilme

16)Düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşabilmek

17)Catering organizasyonlarında ekip elemanı olarak takım çalışmasına katılır. Ziyafet ve toplu yiyecek içecek organizasyonlarının (gala, banket, kokteyl vb.) prosedürlerini bilir ve bu organizasyonlarda ekip elemanı olarak görev alır. Kurum beslenmesi ve mutfak yönetimi uygulamalarına katkı sağlar.

18)En az bir yabancı dili kullanarak uluslararası platformlarda aşçılık ile ilgili gelişmeleri takip edebilmek ve meslektaşları ile iletişim kurabilmek

19)Aşçılık mesleğine ilişkin teknolojik araçları etkin bir şekilde kullanabilmek

20)Aşçılık mesleğine ilişkin etik değerlere sahip olmak.

 

Eğitim ve Öğretim Yöntemleri

Programda eğitim ve öğretim; teorik dersler, uygulamalı mutfak çalışmaları ve endüstriye dayalı eğitim şeklinde sürdürülmektedir. Öğrencilerimiz ‘Endüstriye Dayalı Eğitim’ dersi kapsamında 2. ve 4. yarıyılın sonunda gıda işletmelerinde tam zamanlı çalışarak mesleğe ilk adımı atmış olurlar.

Öğrencilerimizin mezun olabilmeleri için programda almak zorunda oldukları tüm dersleri, uygulamaları, staj ve benzeri çalışmaları başarıyla tamamlaması, asgari 120 ECTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 100 üzerinden en az 60 olması gerekmektedir.

 

Programda Alınan Başlıca Dersler

● Pişirme Yöntemleri

● Beslenme İlkeleri

● Gastronomi ve Yemek Tarihi

● Hijyen ve Sanitasyon

● Türk Mutfağı

● Dünya Mutfağı

● İş Sağlığı ve Güvenliği

● Menü Planlama

● Temel Pastacılık

● Fonksiyonel Gıdalar

● Özel Beslenme Mutfakları

● Gıda İşleme ve Muhafaza Teknikleri

● Yemek Stilistliği ve Fotoğrafçılığı

 

Aşçılık Programı Mezunları İş İmkanları

Aşçılık Programı mezunları, kamuda ve özel sektörde pek çok alanda istihdam edilirler. Aşçılık mezunları;

● Yiyecek-içecek işletmeleri mutfak departmanlarında,

● Catering şirketlerinde,

● Kamu ve özel sektör işletmelerinde,

● Otel ve konaklama tesislerinde kariyer oluşturabilirler.

 

Dikey Geçiş Olanakları

Programdan mezun olan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile aşağıdaki lisans programlarına geçiş yapabilmektedirler.

  • Aile ve Tüketici Bilimleri
  • Beslenme ve Diyetetik
  • Gastronomi
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları
  • Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği

 

  • Aşçılık Müfredatı
  • Bilgi Paketi (Ders ve Ders içerikleri) 
    • Bilgi Paketinden Ders içeriklerini indirmek için şu adımları takip ediniz:
      1. Bilgi paketi sayfasında menuden  alt menusune tıklayınız.
      2. Listelenen derslerin başındaki  simgesine tıklayınız. 
      3. Açılan ders içeriğinin başındaki  simgesine tıklayanız.
      4. Pdf formatında görüntülenen ders içeriğini  simgesine tıklayarak indiriniz.

 

GLUTENSİZ MUTFAK ÜRETİMHANE, AR-GE MUTFAĞI, AR-GE LABORATUVARI

 

 

Son Güncelleme Tarihi: 23 Temmuz 2024, Salı