Meslek Yüksekokulumuzda Ahilikte Mutfağın Önemi Konferansı ve Önlük Giyme Töreni
Meslek Yüksekokulumuzda önceki müdürümüz Doç.Dr. Erdal ADAY'ın fikri öncülüğünde hazırlıklarına başlanan etkinliğimiz, Kütahya Ahi Babası Yasin Demirci’nin konuşmacı olarak katıldığı Ahilikte Mutfağın Önemi Konferansı ve aşçılık öğrencileri için Önlük Giyme Töreni düzenlendi.
Pazarlar Çok Programlı Lisesi Konferans Salonu'nda düzenlenen etkinliğe Pazarlar Kaymakamı Alper Açıkgöz, Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, Pazarlar Belediye Başkanı Bilal Demirci, Pazarlar MYO Müdürümüz Öğr. Gör. Dr. Gökhan Dağılgan, Rektör Danışmanımız Doç.Dr. Erdal Aday, Simav MYO Müdürümüz Prof. Dr. Alaattin Kaçal, Simav Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şeref Kazcıoğlu, akademik ve idari personelimiz, öğrencilerimiz ve davetliler katıldı.
Törenin açılışında bir konuşma yapan Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, sözlerine "Melih Cevdet Anday'ın güzel bir şiiri var: "Yaşamak güzel şey doğrusu, hele bir de hava güzelse, güneş açmışsa, elin ekmek tutmuşsa, gönlünün tertemizse, alnın aksa, yaşamak güzel şey." Meslek sahibi olmak, elinizin ekmek tutması güzel bir şey. Bugün de böyle güneşli bir havada olunca ben de bu şairimizi anımsadım" diyerek başladı ve şöyle devam etti: Aşçılık eğitimi, birçok bakımdan çok önemli. Biz bu mesleği profesyonel olarak yapmasak bile, bize hayat boyu bir fayda sağlayacak bir uğraş. Her şeyi elimizin emeğiyle ve ağzımızın tadıyla yemiş olacağız. Bir de bizim kültürümüzde aşçılık çok önemlidir. Bektaşi dergâhlarında, Mevlevi dergâhlarında, bütün dergâhlarda eğitim, aşçılıkla başlar. Ahilikte de öyledir ve biz bu ahilik geleneğini nasıl yaşatabiliriz, nasıl yaşatmalıyız? Biz bu toprakları ahilik geleneği sayesinde koruduk. Ahi babalar, gündüz çarşıda pazarda ticareti, zanaatı kontrol ederken ve çarşıda pazarda konuşulan dili Türkçe yaparken, gece de Moğollara karşı mücadele ettiler. Böylece bir sivil savunma işlevi gördü ahilik. Her şey var Ahilikte; Sivil savunma hizmeti, eğitim öğretim, meslek öğretimi, ticarete sahip olma standartları belirleme, piyasayı koruma, bütün bunlar ahilik geleneğimizde var. Peki, biz bu geleneği nasıl yaşatırız? Kanaatimce iki türlü yaşatırız: Bir, meslek etiği bakımından yaşatırız. Elbette yeniden bir ahilik teşkilatı kurmak, yeniden 700 yıl öncesine gitmek doğru değil. Artık üretim biçimimiz, çalışma biçimimiz, kullandığımız malzeme farklılaştı. Ama meslek etiğini yaşatabiliriz, üretimde kaliteyi yaşatabiliriz ve bunları ahilikten ilham alarak yaşatırız. İşte bu çalışmamız da buna matuf. Bir de tabii ki bu programın açılmasında sevgili hayırseverlerimizin çok büyük desteği var ama Sayın Belediye Başkanımızın çok büyük bir gayreti var. Son ana kadar bu programı gerçekleştirmek için çok büyük gayret gösterdi. YÖK başkanımıza, kararı alan bütün sorumlu kişilere teşekkür ediyoruz. İnşallah biz, hem hayırseverlerimizin hem de Sayın Belediye Başkanımızın bu programa gösterilen rağbet ve bu programın başarıları sayesinde onların alnını da ak edeceğiz. Katkı verdikleri için çok teşekkür ediyorum ve onları alkışlıyorum.
Protokol konuşmalarının ardından Kütahya Ahi Babası Yasin Demirci, Ahilikte Mutfağın Önemi başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Konferansın ardından Pazarlar MYO'nun Aşçılık programı öğrencileri için önlük giyme töreni düzenlendi. Törenin ardından öğrencilerimiz, protokol üyeleri tarafından tebrik edildi.
Etkinliğin gerçekleştirilmesinde ve aşçılık bölümü açılmasında büyük emeği bulunan önceki müdürümüz Doç.Dr.Erdal Aday'a, MYO müdürümüz Öğr.Gör.Dr.Gökhan Dağılgan'a, müdür yardımcılarımıza, ikramları hazırlayan aşçılık programı öğrencilerimize, katkı sunan tüm akademik idari personellerimize ve öğrencilerimize teşekkür ederiz.