Meslek Yüksekokulu‘muzun Yürüttüğü “Glutensiz Mutfak“ Projesini Biliyor Musunuz?

Çölyak, genetik olarak yatkın bireylerde, buğday, arpa ve çavdar gibi tahıl ve tahıl ürünlerinde bulunan “gluten” proteinine karşı duyarlılık sonucu gelişen bir hastalıktır. Bu hastalığa sahip bireyler, ömür boyu glutensiz beslenmek zorundadır. Ülkemizde glütensiz gıda pazarında ürün çeşitliliği az ve hammadde fiyatları yüksek olduğundan, glutensiz ürünlerin fiyatı normal besinlere göre daha yüksektir. Bu nedenle Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Pazarlar Meslek Yüksekokulu’muzda faaliyete geçirilen “Glutensiz Mutfak” projesi ile ürün çeşitliliğinin arttırılması ve ürün fiyatlarının düşürülmesi amaçlanmıştır. “Zafer Kalkınma Ajansı” tarafından 2019 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında desteklenen bu proje, “Pazarlar Belediyesi” ve “Kütahya Çölyak ve PKU Derneği” ortaklığı ile Pazarlar Meslek Yüksekokulu’muzun yürütücülüğünde başarıyla gerçekleştirilmiştir.

Proje ile birlikte, bildiğimiz kadarıyla, Dünya’da glutensiz gıda üretim sistemine sahip tek kadın kooperatifi olma niteliği taşıyan “Pazarlar Kadın Kooperatifi” kurulmuştur. Proje kapsamında birçok dernek ve kişi ile görüşmeler sağlanmış ve organizasyonlar yapılmıştır. Proje süresince 7 kadın istihdamı, 301 kişinin faydalandığı 12 ayrı eğitim, 1980 kişi ve 14 kurumun katıldığı 17 ayrı bilinçlendirme ve yaygınlaştırma etkinliği düzenlenmiş; Ar-Ge Laboratuvarı, Ar-Ge Mutfağı ve Kooperatif Mutfağı kurularak Pazarlar Meslek Yüksekokulu’nun teknolojik altyapısına da katkı sağlanmıştır.

Başarı ile tamamlanan glutensiz mutfak projesinde üretilen ürünler “Pazarlar Kadın Kooperatifi” markası ve üniversitemiz desteği ile üretime devam etmektedir. Proje mutfağında Ar-Ge süreçleri tamamlanan glutensiz tarhana, ekmek, tuzlu ve tatlı kraker çeşitleri kooperatif instagram sayfası ve DPU Market üzerinden satışa sunulmaktadır. Bu kapsamda, kadınların çalışma hayatına katılmalarının sağlanması, çölyak farkındalığın arttırılması ve hastalar için sağlıklı ürünlerin üretimine destek sağlamasıyla birlikte, projenin “YÖK Üstün Başarı Ödüllerine” başvurusu gerçekleştirilmiştir. Öncelikli olarak için Dumlupınar Üniversitesi'ne, Proje Ortaklarına, Proje Ekibi; Öğr. Gör. Meryem AKBAŞ, Öğr. Gör. Hilal KILMANOĞLU, Öğr. Gör. Barış Burak ALBAYRAK ve Öğr. Gör. Yasemin SARI hocalarımıza ve emeği geçen tüm Pazarlar MYO akademik ve idari personellerine teşekkürlerimizi sunarız.

Son Güncelleme Tarihi: 10 Eylül 2022, Cumartesi